REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
DEPARTMENT OF FINANCE

B‘UREAU OF INTERNAL REVENUE
Quezon City
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o | MG 30 2022
REVENUE MEMORANDUM CIRCULAR No. 123~ 22

SUBJECT :  Clarifications on the Provisions of Revenue Regulations No. 6-2022
Relative to the Removal of the Five (5) - Year Validity Period on
Receipts/ Invoices

TO :  AllInternal Revenue Officers and Others Concerned

This Circular is hereby issued to address and provide uniform answers to the numerous issues
and concerns of both internal and external stakeholders relative to the recently issued Revenue
Regulations. (RR) No. 6-2022 regardmg the removal of the five (5) - year validity period on
receipts/invoices.

Q1. When is the effectwlty ofRR No 6- 20227

Al. The effectivity date shall be on July 16, 2022, which is fifteen (15) days from the date of its
publication which was July 1,2022.

Q2. Who are covered by the aforesaid Regulations?

AZ. All taxpayers who are/will be using Principal and Supplementary Receipts/Invoices shall be
covered by the aforesaid Regulations or taxpayers with/who will apply for any of the following:

a. Authority to Print (ATP);

b. Registration of Computerized Accounting System (CAS)/Computerized Books of
Accounts (CBA) and/or its Components; and

c. Permitto Use (PTU) Cash Register Machines (CRM)/ Point-of-Sale (POS) Machines and
Other Sales Receipting Software.

Q3. Can we use the e expired but unused receipts/invoices with a validity date of on or before

July 15, 2022 after the effectivity of the said Regulations?

A3. No. All receipts/invoices which have expired on or before 15 July 2022 are no longer valid for
use.

In this regard, the Validity Period of receipts/invoices shall be based on the date of issuance
of the ATP, as provided below:

Date of ATP Unused Recei_pts /Invoices
as of Expiry Date
Date of Issue ' “Valid Until” as reflected Can they still be issued?
in ATP /Receipts/Invoices (Yes/No)
On or before July 16,2017 | On or before July 15,2022 No
July 17, 2017 onwards July 16,2022 onwards Yes

Please see sample scenarios below:

(1) If the date of ATP is on July 13, 2017 with “Valid Until” July 12, 2022, as reflected in
the receipts/invoices, the taxpayer can no longer issue the unused invoices/receipts
effective July 13, 2022. They have ten (10) days to surrender to the Revenue District

"7zQffice "(RDO) where the Head Office or- Branch is reglstered the unused

recelpts /invoices for destructlon since they are no longer valid.

Satel e : Pagelof3

R BUREAU OF INTERNAL REVENUE

RECORDS %Gz DIVISION

AUG 31 2022

T RTINS _. MIN_

e RECEIVED




(2) Ifthe date of ATP is on July 13, 2010 with “Valid Until” July 12, 2015, as reflected in
the receipts/invoices, and the taxpayer did not surrender the wunused
receipts/invoices, the taxpayer cannot issue them since they are no longer valid.

(3) If the date of ATP is on July 18, 2017 with “Valid Until” July 17,2022, as reflected in
the receipts/invoices, the, taxpayer may still issue the unused receipts/invoices by
July 17, 2022 until they are fully exhausted.

Q4. What should the taxpayer do with the unused/expired receipts/invoices dated on or
before July 15, 2022?

A4. Pursuant to the provisions of RMO No. 12-2013, all unused and expired receipts/invoices shall
be surrendered together with an inventory listing to the RDO where the Head Office or Branch is
registered on or before the 10t day after the validity period of the expired receipts/invoices for the
destruction of such receipts/invoices.

Q5. Can the taxpayer still use the receipts/ invoices with existing ATP expiring on or after July
16,2022?

AS5. Yes. Taxpayers with receipts/invoices with existing ATP expiring on or after July 16, 2022 may
still issue such receipts/invoices until fully exhausted. The phrase, “THIS INVOICE/ RECEIPT
SHALL BE VALID FOR FIVE (5) YEARS FROM THE DATE OF THE ATP” and the “Validity Period”
reflected at the footer of the printed receipts/ invoices shall be disregarded.

Q6. Is there a penalty if the taxpayer with ATP expiring on or before July 15, 2022 failed to
apply for subsequent ATP not later than the sixty (60) -~ day mandatory period prior to
expiration?

A6. Taxpayers shall not be liable to pay penalty for late application of ATP.

Q7. What are the consequences if taxpayer used/will use the receipts/invoices that expired
prior to July 15, 20227

A7. Taxpayer who used unregistered receipts or invoices shall be subject to penalty amounting to
P20,000 for the first offense and P50,000 for the second offense.

Q8. How does RR No. 6-2022 affect the accreditation of CRM/POS and other Sales Receipting
Software?

A8. All applications for accreditation of CRM/POS and other Sales Receipting Software shall no
longer require the phrases “THIS INVOICE/ RECEIPT SHALL BE VALID FOR FIVE (5) YEARS FROM
THE DATE OF THE PERMIT TO USE” and the “Valid Until (mm/ dd/ yyyy)” of PTU to be reflected
on the footer of generated receipts/invoices during the evaluation.

Q9. How does RR No. 6-2022 affect the registratibn of CAS and/or its Components?

A9. The phrase, “THIS INVOICE/RECEIPT SHALL BE VALID FOR FIVE (5) YEARS FROM THE
DATE OF THE ACKNOWLEDGMENT CERTIFICATE” as previously required in RMO No. 9-2021
shall no longer be required to be reflected on the generated receipts/invoices.

Q10. How should the taxpayer user with reglstered PTU CRM/POS Machines/CAS comply
with the provisions of RR No. 6-20227?

A10. Taxpayer-users shall be required to reconﬁgure their CRM/POS Machines/CAS to remove the
phrases “THIS INVOICE/ RECEIPT SHALL BE VALID FOR FIVE (5} YEARS
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FROM THE DATE OF THE PERMIT TO USE” / “THIS INVOICE/ RECEIPT SHALL BE VALID FOR
FIVE (5) YEARS FROM THE DATE OF THE ACKNOWLEDGMENT CERTIFICATE” and “Valid Until
(mm/ dd/ yyyy)”. However, it should be noted that a written notification shall no longer be required
to be submitted to the concerned RDO although such modifications are considered as minor
enhancements due to the fact that such modifications were mandated upon the effectivity of RR No.

6-2022. B

Q11.Is there a period required within which the taxpayer-user shall remove the phrase and
validity period by reconfiguration of the CRM/POS and/or CAS and other machines
generating receipts/invoices? -

A11.Yes. The CRM/POS énd/or CAS and other machines generating receipts/invoices shall have to
be reconfigured until December 31, 2022 to comply with the provisions under RR No. 6-2022.

All revenue officials and employees are enjoined to give this Circular as wide a publicity as
possible.

LILIA CATRfS GUILLERMO
Commissioner o_f Internal Revenue
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