
REPUBLIC OF THE PHILIPPINES

DEPARTMENT OF FINANCE

BUREAU OF INTERNAL RE\'ENUE

30 April 2021

RE'ENUE MEM.RANDUM .IRCULAR No. lgl __ 2021

SUBJECT : Clarifies Issues Relative to the Temporary Reduction of Percentage Tax
Rate Imposed Under Section 116 of the National Internal Revenue Code of
1997, as Amended (Tax Code) by Sec. 13 of R.A. hlo. 11534, Otherwise
Known as the "Corporate Recovery and Tax Incentives for Enterprises
Act" (CREATE)

: All Internal Revenue Officers and Others Concerned

This Circular is issued to answer frequently asked questions andicfariff issues relative
to the amendments made to Percentage Tax pursuant to 13 of R.A. No. 1 1F34, otherwise known
as the CREATE, as implemented by Revenue Regulations (RR) No. 4-2021.

ir
QL: The smendments to the Tax Code under the CREAT\ ,)was intended for

corporations. Was the decrease of Percentage Tax rate from thiee percent (3%) to
one percent (1%) effective July 1, 2020 until lune 30, 2023 pqr{uant to Section 13

of R.A, No. 11534 intendedfor corporate tascpayers only? 
i

:

A1: No. Sec. 116 of the Tax Code, applies to both corporate taxpayers and self-employed
individuals and professionals whose gross sales or gross receipts are not exceeding
the three million pesos (P3,000,000.00) threshold, except for cboperatives and self-
employed individuals and professionals availing the 8Yo incom{ t$x rate.

Q2: Does the 1% percentage tax rate refer to those covered W Secl tUg(l)(CC) only or
as a whole, meaning, those under Sec, 116 of the Tax Code? 

:

:

A2: Yes. The coverage is as a whole under Section 116 of the Tax Code, which provides
that any person whose sales or receipts are exempt under Section 109(1)(CC) of the

Tax Code from the payment of VAT and who is not a VAT-regiitered person shall be

subject to percent age tax,provided, that the taxpayer did not opt [o] be VAT-registered
even if the P3,000,000.00 threshold was not breached. i I

ll
The reduced rate of loh forpercentage tax prescribed under Seg. 116 is imposed on

transactions or activities which are neither specifically exempt under Sec. 109 of the

Tax Code nor are subject to VAT, because they have not reached the three million
pesos VAT threshold as provided for under Sec. 109(1XCC) of the same Code.
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Q3: Are non-VAT-Registered taxpayers required to amend their Percentage Tax returns

(BIR Form l{o. 2551Q) for the third 6'd) andfourth (4'o) quarters of 2020 up to the

effectivity of RR l,{o. 4-2021 by using the I% rate?

Yes. Taxpayers who filed their 3'd and 4th quarter Percentage Tax returns for 2020

and those who may have filed their 1't quarter percent age tax returns for 2021 using

the 3oh rate are required to amend their duly filed Percentage Tax returns using the

lYo rate to reflect the overpaid taxes.

If the taxpayer will carry over the overpaid percentage taxes for the succeeding ?:

period/s, will amending the return be subjected to penalty for every amended

return?

No. Amendment of the Percentage Tax returns is not subject to penalty for affected

taxpayers which/who will carry over the overpaid percentage taxes.

Pursuant to the "Transitory Provisions" of RR No. 4-2027, excess Percentage Tax

poyments as a result of the decrease of tax ratefrom 3% to 1% starting July 1,2020

until the effictivity of the said Regulations may be carriedforward to the succeeding

taxable quarter/s by reJlecting the excess percentage tax payment under Line 17 of
the Quarterly Percentage Tax Return (BIR Form No. 2551Q), does this mean that

the taxpayer is already precludedfrom claiming tax refundfor the overpayment?

Yes. The carry-over is intended for Percentage Taxpayers who are iegularly filing the

returns and are expected to have overpaid taxes as a result of the retroactive

application of CREATE starting July 1,2A20. The transitory provisions in RR No. 4-

2,021 allows flexibility to affected taxpayers by allowing them to carry over the

overpaid taxes in order for taxpayers to utilize the overpaid amount against future

percentage tax liabilities.

(Jnder what instances are percentage taxpayers allowed for refund? '

percentage taxpayers who have overpaid taxes as a result of the decrease of tax rate

from 3o/oto lo/o starting July l,2O2O until the effectivity of RRNo. 4-2021 are allowed

for a tax refund in the event that:
,'a. The taxp ayer shifted from non-VAT to VAT-registered status; or
,b. The taxpayer has opted to avail the eight percent (S%) income tax rate at the

beginning of TY 2021

For lack of option to carry over the overpaid amount in BIR Form No. 25 51Q what

should the percentage taxpayer do to indicate the said option?

Please note that in the current Percentage Tax Return (BIR Form No. 2551Q), the

only option reflected in the said form is for refund or issuance of tax credit certificate

(TCC). The percentage taxpayer who shall caffy-over the overpaid amount should

observe the following guidelines:

Q5:

A3:

Q4:

A4z

A5:
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Q8:

a. For taxpayers filing BIR Form No. 2551Q manually, neither of the options
"To be Refunded" or "To be Issued a Tax Credit Certificate" shall be marked
in the said tax return but rather write the phrase "To be Carried Over" on the
return; or

b. For eFPS and eBIRForms filers, the option "To be Issued Tax Credit
Certificate" shall be marked as a workaround procedure to proceed with the
electronic filing. For purposes of the transitory provisions in Section 3 of RR
No. 4-2021, it is presumed that the taxpayer will carry over the overpaid tax
to the succeeding taxable quarter once the said option was chosen. However,
if the taxpayer is intent in having the overpaid tax. to be refunded or issued
with TCC for any ofthe reason stated in Q&A No. 6, the BIR shall be informed
thru BIR Form No. I9l4 or the "Application for Tax Credits/Refunds" by
indicating therein that it shall be in the form of refund or TCC.

The same procedure shall be undertaken, whether the return was filed manually or
electronically, by the percentage taxpayer until the overpaid amount has been fully
utilized.

In case the taxpoyer has marked or has inadvertently marked either of the options

for tax refund or TCC but opts to carry over the overpayment instead, will this be
nllowed?

A8: Yes. If the percentage taxpayer will carry over the overpayment but has inadvertently
marked either tax refund or issuance of TCC on the ,"ir*, the Bureau will f,r.ru.rr.
that the overpaid amount will be carried over. Once the overpayment has been carried
forward, the option initially chosen shall automatically be superseded.

Q9: In case a percentage taxpayer caruied oyer the alleged overpayment without
amending the affected Percentage Tax returns to any quarter/s staging 2021, will
the carried over percentage tax be disallowed?

,{9: "Yes. The amended Percentage Tax returns showing the overpayment shall be the
basis for the aarry over.

Q10: How will the overpayment of percentage taxes be recovered by individuals under
a iob order or service contract agreement with the departments and agencies of
the government, its instrumentalities, local government units (LGUs), state
universities and colleges (SUCs), including government-owned and/or -controlled
corporntions (GOCCs) and government Jinancial institutions GfIg ?

The withholding agent/government agency shall be responsible in refunding the
overpaid taxes of Individuals under Job Order or Service Contract Agreement, who
availed of sqbstituted filing on Percentage Tax pursuant to RMC No. 51-2018.
Individual contractors claiming for the refund shall issue an authorizationand shall
surrender the certificates of withholding of percentage taxes (BIR 2306) with the
withholding agent/government agency. The withholding agent/government agency
shall caffy over the over-remitted taxes to the next succeeding quarter/s in
accordance'with Section 3 of RR No. 4-2021, attaching thereto the authorrzation
and the certificate (BIR 2306) from the payee.

A10:
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For Percentage taxpayers who are not substituted filers, the overpayment shall be

carried forward to the succeeding quarter/s pursuant to the transitory provisions in

Section 3 of RRNo. 4-2021, assuming that the percentage taxpayer has not shifted

from non-VAT to VAT registration status or did not avail of the 8% income tax rate

pursuant to RMC No. 51-2018.

Q11: Are the government, its instrumentalities, LG(Is, S(ICs, including GOCCs and

GFIs also required to amend the tax returns filed including the Alphalists tf they

will refund the overPaid taxes?

Al l: yes. The government, its instrumentalities, LGUs, SUCs, including GOCCs and GFIs

shall u-.nd previously filed returns including the respective Alphalists, if any, but

the reductionor resulting overpayment shall only be to the extent of the amount to be

refunded.

Qt2: Are the existing revenue issuances pertaining to percentage taxes prior to CREATE

auto matic ally repealed?

Al2: Yes. Under the CREATE,, only the rate was reduced for percentage tax imposed in

Sec. 116 of the Tax Code from 3Yoto loh effective July 1,2020 until June 30,2023.

Consistent with the repealing clause of Section 4 of RR No. 4-2021, previous

issuances where the 3o/o percentage tax was mentioned were deemed modified and

reduced to Loh.

el3: For government money payments, please clarify the taxes that need to be withheld

on purchases of goods or services from suppliers.

Al3: It is to be emphasized that there are two (2) types of withholding taxes involving
govemment money payments pursuant to the provisions of RR No. 2-98, as amended,

summarized as follows:

a. Income Tax - in the form of creditable withholding taxes with the rates

depending on the nature of the transaction as required under existing

issuances; and

b. Sales Tax - in the form of 5% creditable withholding VAT if the supplier is

VAT-registered or lo/o percentage tax if the supplier is subject to percentage

tax under Section 116 of the Tax Code, or any other applicable rate depending

on the transaction as prescribed under existing issuances.

Q14: Witl the overpaid percentage tax be allowed as carry over or may be applied for
refund/TCC if the percentage taxpayer has already claimed the same as a deduction

part of the taxes and licenses in the Annual Income Tax Return for taxable year

2020? t

Al4: No. If the whole amount of 3o/opercentage tax has been claimed as deductible expense

for purposes of computing the income tax due, the taxpayer can no longer be allowed
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Ql5: In order to quolify for the cury-over or refund of the overpaid percentage taxes,
will the Annual Income Tax Return (ITR) for TY 2020 for taxpayers under the
calendar year period or quarterly ITR for Jiscal year, together with the Audited
Financial Staternents (AFS), tf any, also be amended if a return hss been Jiled
reflecting the 3% percentage taxes paid?

A15: Only the ITR/s filed are needed to be amended without necessarily amending the
corresponding AFS. However, if the AFS will not be amended, the overpaid
percentage tax shall be reflected as a reconciling item in the amended ITR/s.

All BIR Rulings or issuances inconsistent herewith are hereby considered amended,
modified or revoked accordingly.

All revenue officials concerned are requested to give this Circular as wide publicity as

possible.

This Circular takes effect immediatelv.

/tr&
CAESAR R. DULAY

Commissioner of Internal Revenue
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