PHILIPPINE INTERPRETATIONS COMMITTEE (PIC)
QUESTIONS AND ANSWERS (Q&As)

Q&A No. 2016-04

Application of PFRS 15 “Revenue from Contracts with Customers” on Sale of
Residential Properties under Pre-completion Contracts

This Q&A No. 2016-04 is a guidance issued by FRSC and should be read in conjunction with
the respective applicable accounting standards specifically, PFRS 15 “Revenue from
Contracts with Customers”.

This Q&A supersedes previously issued PIC Q&A No. 2006-01; PAS 18, Appendix paragraph
9 — Revenue recognition for sales of property units under pre-completion contracts.

This Q&A is based on the Fact Pattern presented as Appendix A. The conclusion may differ
should there be changes to or differences from the fact pattern presented in Appendix A.

Scope

This Q&A applies to the accounting for revenue from the sale of a residential property unit
under pre-completion stage (i.e., construction is on-going or has not yet commenced) by a
real estate developer that enters into a Contract to Sell (CTS) with a buyer, and the developer
has determined that the contract is within the scope of PFRS 15 by satisfying all the criteria in
paragraph 9 of PFRS 15.

This Q&A does not deal with the accounting for other aspects of real estate sales such as
variable considerations, financing components, commissions and other contract costs, timing
of sales of completed properties, etc.

Issue

Would the sale of a residential property under pre-completion stage covered by a CTS meet
the criteria for revenue recognition over time?
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Consensus and Basis of Consensus

Under PFRS 15, an entity shall recognize revenue when (or as) the entity satisfies a
performance obligation by transferring a promised good or service (i.e., an asset) to a
customer. An asset is transferred when (or as) the customer obtains control of that asset.
Paragraph 35 of PFRS 15 states that an entity transfers control of a good or service over time
and, therefore, satisfies a performance obligation and recognizes revenue over time if one of
the following criteria is met:

(a) the customer simultaneously receives and consumes the benefits provided by the
entity's performance as the entity performs;

(b) the entity's performance creates or enhances an asset (for example, work in
progress) that the customer controls as the asset is created or enhanced; or

(c) the entity's performance does not create an asset with an alternative use to the
entity and the entity has an enforceable right to payment for performance
completed to date.

The criterion in paragraph 35 (a) of PFRS 15 is not relevant in determining whether revenue
from sale of residential property under pre-completion stage is recognized over time. This is
because the buyers generally do not consume all of the benefits of the property as the
developer constructs the property. Rather, those benefits will be consumed in the future when
the property is completed. This criterion generally is relevant for service contracts wherein the
customer consumes the services as they are provided.

The criterion in paragraph 35(b) of PFRS 15 considers whether the customer controls the
asset as it is created™¢ ). Based on the terms of the CTS, it is assessed that the buyer is not
able to control the property under development as the buyer cannot make changes to it or
direct its use.

Using paragraph 35(c) as basis, a developer shall consider whether:
(i) the developer’s performance does not create an asset with an alternative use to the
entity; and

(i) the entity has an enforceable right to payment for performance completed to date.

Developer's performance does not create an asset with an alternative use

Paragraph 36 of PFRS 15 states: “An assef created by an entity’s performance does not have
an alternative use to an entity if the entity is either restricted contractually from readily
directing the asset for another use during the creation or enhancement of that asset or limited
practically from readily directing the asset in its completed state for another use. The
assessment of whether an asset has an alternative use fo the entity is made at contract
inception.”

(Note )} Pgragraph B5 of PFRS 15 states, "In determining whether a customer controls an asset as it is
created or enhanced in accordance with paragraph 35(b), an entity shall apply the requirements for
control in paragraphs 31-34 and 38. The asset that is being created or enhanced (for example, a work-
in-progress asset) could be either tangible or intangible.”
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Paragraph B6 of PFRS 15 further clarifies that "/In assessing whether an asset has an
alternative use to an entity in accordance with paragraph 36, an entity shall consider the
effects of contractual restrictions and practical limitations on the entity’s ability to readify
direct that asset for another use, such as selfing it to a different customer. The possibility of
the contract with the customer being terminated is not a relevant consideration in assessing
whether the entity would be able to readily direct the asset for another use.”

The promised property is specifically identified in the CTS by its plot, lot and parcel number
and its attributes (such as its size and location). The buyer could enforce its rights to the
promised property if the developer seeks to sell the unit to another buyer. This contractual
restriction on the developer’s ability to direct the promised property for another use is
considered substantive as the property is not interchangeable with other properties that the
entity could transfer to the buyer without breaching the contract and without incurring
significant costs that otherwise would not have been incurred in relation to that contract.

Based on the above, the Committee is of the view that the promised property under the CTS
does not have an alternative use to the developer.

Developer has an enforceable right o payment for performance completed to date

Paragraph 37 of PFRS 15 states: “An entity shall consider the terms of the contract, as well
as any laws that apply to the contract, when evaluating whether it has an enforceable right to
payment for performance completed to date in accordance with paragraph 35 (c). The right
fo payment for performance completed to date does not need fo be for a fixed amount.
However, at all times throughout the duration of the contract, the entity must be entitled to an
amount that at least compensates the entity for performance completed to date if the
coniract is terminated by the customer or another party for reasons other than the entity’s
failure to perform as promised.”

Paragraph B11 of PFRS 15 further states: “/In some contracts, a customer may have a right
to terminate the conlract only at specified time during the life of the contract or the customer
might not have any right to terminate the contract. If a customer acts to terminate a contract
without having the right to terminate the contract at that time (including when a customer fails
to perform its obligations as promised), the contract (or other laws) might entitle the entity to
continue to transfer to the customer the goods or services promised in the contract and
require the customer to pay the consideration promised in exchange for those goods or
services. In those circumstances, an entity has a right to payment for performance
completed to date because the entity has a right to continue to perform its obligation in
accordance with the contract and to require the customer to perform its obligations (which
include paying the promised consideration).”
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The buyer has certain rights and obligations under the CTS and under Philippine laws. In
accordance with the provisions of the CTS, the buyer is contractually obliged to make
payments to the developer according to the payment schedule. The buyer’s protective rights
are set out under Republic Act No. (RA) 6552, “The Maceda Law,” (see discussion below)
and Presidential Decree (PD) 957, "Condominium and Subdivision Buyers’ Protective
Decree.” PD 957 provides the buyer with the right to terminate the CTS only if the developer
fails to develop the property in accordance with the approved plans and within the approved
time limit. However, the buyer does not have the unilateral right o terminate the CTS.

Similarly, the developer does not have the unilateral right under the CTS to terminate the
CTS except in the event of defauit by the buyer.

The Maceda Law provides protective rights to the buyer in the case of default in payments,
among them are settliement of unpaid installments due without additional interest within a
certain grace period and the right to refund installment payments made. However, before the
buyer could invoke its right to refund under the Maceda Law, the following conditions must
be met: (1) the buyer has paid at least 2 years of installments; and (2) there shouid be a
notarized notice of cancellation issued by the developer.

The Maceda Law further provides that in case where less than two years of installments
were paid, the seller shall give the buyer a grace period to settie the instaliment due. If the
buyer fails to pay the installments due at the expiration of the grace period, the seller may
cancel the contract after thirty days from receipt by the buyer of the notice of cancellation or
demand for rescission of the contract by a notarial act.

Whether default happens before or after the buyer has paid two years of installments, the
seller has to issue a notice of cancellation for the CTS to be cancelled. Without the
cancellation by the seller, the CTS is considered valid and binding, and the developer may
continue to fulfill its performance (that is, complete construction} and require exact
performance from the buyer (that is, pay the consideration agreed in the CTS).

The Real Estate Industry Group®™©®2 has obtained legal opinion confirming the position that
the Maceda Law cannot be enforced unless the developer agrees to a canceliation, and that
without such consent, the developer can continue to fulfil its obligation and take legal action
against the buyer for specific performance. Similarly, the Committee noted that the
developer’s past business practices of terminating the CTS in the event of default by the
buyer do not affect the developer’s contractual right to continue to perform the contract and
be entitled to all of the promised consideration.

(ote 2) Sy hdivision and Housing Developers Association (SHDA)

Asia-Pacific Real Estate Association (APREA)

Chamber of Real Estate and Builders' Association (CREBA)

Organization of Socialized Housing Developers of the Philippines Inc. (OSHDP)
National Real Estate Association (NREA)
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On the hasis of said legal opinion, notwithstanding that the developer could terminate the
CTS, the developer has a right to payment for performance completed to date because the
developer could choose to complete the construction of the property and enforce its rights to
full payment under the CTS. The fact that the developer may choose to terminate the CTS in
the event the buyer defaults on its obligations would not affect the assessment as the
developer’s rights to require the buyer to continue to perform as required under the CTS are
enforceable and the developer is entitled to all of the promised consideration when
construction is completed.

Based on the discussions with the Real Estate Industry Group and the legal opinion
mentioned above, the Committee is of the view that the developer has an enforceable right
to payment for performance completed to date.

In view of the foregoing, the Committee concludes that saies of residential properties under
pre-completion stage (and based on the Fact Pattern presented in Appendix A) meet the
criteria under paragraph 35(c) of PFRS 15; and therefore, revenue therefrom shall be
recognized over time.

Transition and Effective Date

The consensus in this Q&A is effective on the same date as the effective date of PFRS 15
Revenue from Contracts with Customers.

Date approved by PIC;
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Jerome Antonic B. Constantino

Date approved by FRSC:
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